info@panadisplay.com
Az OLED vezetési módja

Az OLED vezetési módja

May 02, 2018

Az OLED vezetési módja aktív vezetésre (aktív vezetésre) és passzív vezetésre (passzív vezetésre) van osztva.


passzív meghajtó (PM OLED)

Ez egy statikus vezetési áramkörre és egy dinamikus vezetési áramkörre oszlik.

1. Statikus hajtás: a statikus hajtású szerves fénykibocsátó kijelzőn az általános szerves elektrolumineszcens képpontok katódja összekapcsolódik, és az egyes képpontok anódja egymástól elválik. Ez a közös csatlakozási mód. Ha egy képpont szükséges az állandó áramforrás és a katód feszültsége közötti különbség feltérképezéséhez, akkor a pixelt állandó áramforrás fogja vezérelni. Ha egy pixel nem ragyog, akkor az anód negatív feszültséggel kapcsolódik, és megfordítható. Azonban előfordulhatnak kereszthatások, ha sok változás van a képeken. Annak érdekében, hogy elkerülje a kommunikáció szükségességét, a statikus vezetõ áramkör általában a szegmentális kijelzõ képernyõ vezetésére szolgál.


2. Dinamikus meghajtó üzemmód: egy dinamikusan meghajtott szerves fénykibocsátó kijelző eszközön két elektródot mátrixszerkezetbe hoznak, vagyis a képpontok egyazon tulajdonságait megjelenítő vízszintes csoportot megosztják, és a másik elektróda, amely megjeleníti a vertikális csoportban lévő képpontok tulajdonságait. Ha a képpontokat N sorokra és M oszlopokra lehet osztani, ott vannak N sor elektródok és M sor elektródák. A sorok és oszlopok megfelelnek a lumineszcens pixel két elektródájának. Vagyis a katód és az anód. A tényleges áramköri hajtás során szükségessé válik a képpontok soronkénti vagy világos képpontok szerinti oszlop szerinti megvilágítása, általában line-by-line szkenneléssel, vonal-szkenneléssel és oszlopelektródákkal adatelektródként. A megvalósítási mód az, hogy impulzusokat alkalmaznak az elektródák minden sorához körkörösen, és az összes oszlop elektróda adja a sor pixel kézi áramfrekvenciáját, így megvalósítva az összes képpont megjelenítését. A sor nem jeleníti meg ugyanazt a sort vagy ugyanazt a pixelek oszlopát a fordított feszültséggel a kereszthatás elkerülése érdekében. A szkennelés egy sorban történik, és az összes sor szkenneléséhez szükséges időt keretkeretnek nevezik.


Minden egyes keretben az egyes sorok kiválasztási ideje egyenlő. Feltételezzük, hogy az egyik keretben lévő szkennelési vonalak száma N, és egy képkocka időtartama 1, akkor az 1 / N érték, amelyet a sor elfoglal egy keretidőt, a megbízási arány-együtthatónak nevezzük. Ugyanazon áram alatt a szkennelési vonalak számának növekedése csökkenti a vám arányát, ami a szerves elektrolumineszcens képpontok jelenlegi befecskendezésének tényleges csökkenését eredményezi egy keretben, és csökkenti a megjelenítési minőséget. Ezért a megjelenítési képpontok növelésével a kijelző minőségének biztosítása érdekében javítani kell a meghajtó áramot mérsékelten, vagy elfogadni a kettős képernyő elektróda mechanizmust, hogy javuljon a munkaarány-együttható.


Az elektródák közös kereszthatásán túl a szerves elektrolumineszcens kijelzőpanelen a pozitív és a negatív töltéshordozók kombinációjának mechanizmusa bármely két fényes képpontot eredményez, amennyiben bármely, a szerkezetüket alkotó funkcionális membrán közvetlenül kapcsolódik együtt, és a két lumineszcens képpont közötti áthallás lehet. Vagyis egy képpontos fény és egy másik pixel gyenge fényt ad. Ez a jelenség elsősorban a szerves funkcionális filmek vastagságának gyenge egyenletessége és a vékony filmek gyenge oldalszigetelése miatt következik be. A vezetés szempontjából, annak érdekében, hogy enyhítse ezt a nem kívánatos áthallást, hatékony módja annak is, hogy elfogadja a fordított határidős módszert.


Kijelző szürkeárnyalatos vezérléssel: a kijelző szürke szintje a fekete-fehér képek fényerősségét jelenti. Minél több szürke szint van, annál gazdagabb lesz a kép fekete-fehérről, és annál világosabb lesz a részletek. A szürkeárnyalat nagyon fontos index a képmegjelenítéshez és színezéshez. Általában a szürkeárnyalatos képernyő többnyire mátrix kijelzés, és a vezetése is dinamikus. A szürke szabályozás megvalósításának számos módja az ellenőrzési módszer, a térbeli szürke szintű moduláció és az idő szürke moduláció.


aktív meghajtó (AM OLED)

Az aktív meghajtó minden képpontja alacsony hőmérsékletű poliszilícium vékonyréteg-tranzisztorok (LowTemperature Poly-Si Thin Film Transistor, LTP-Si TFT) kapcsolási funkciójával van felszerelve, és minden pixel töltési tárolókondenzátorral van felszerelve, és a periféria meghajtó áramkör és a kijelzőtábla egész rendszere ugyanabba az üvegtartályba van integrálva. Ugyanaz a TFT-szerkezet, mint az LCD nem használható OLED-hez. Ez azért van, mert az LCD-t feszültség vezérli, és az OLED az aktuális meghajtótól függ, és fényereje arányos az árammennyiséggel, ezért az ON / OFF kapcsolási művelet helyén kívül egy kis meghajtó TFT, amely lehetővé teszi, hogy elegendő áram legyen elegendő árammal.


Az aktív meghajtó statikus meghajtó üzemmód, amely tárolási hatást vált ki, és 100% -os terheléssel vezérelhető. Ez a meghajtó nincs korlátozva a beolvasott elektródák számával, és függetlenül beállítható az egyes képpontokhoz.


  

Az aktív meghajtásnak nincs vámértéke. A vezető nem korlátozza a pásztázó elektródák számát, és könnyű elérni a nagy fényerőt és a nagy felbontást.


Az aktív meghajtó önállóan állíthatja be a piros és kék pixelek fényerejét, ami jobban elősegíti az OLED színezés megvalósítását.


Az aktív mátrix meghajtó áramköre rejtve van a kijelzőn, és könnyebben megvalósítható az integráció és a miniatürizálás. Ezenkívül a perifériavezető áramkör és a képernyő közötti kapcsolat miatt ez bizonyos mértékben javítja a hozamot és a megbízhatóságot.