info@panadisplay.com
A háttérvilágítás forrásainak osztályozása

A háttérvilágítás forrásainak osztályozása

May 03, 2018

Az LCD nem világító kijelző eszköz. Háttérvilágításra van szüksége a kijelző funkció eléréséhez. A háttérvilágítás teljesítménye nemcsak közvetlenül befolyásolja az LCD képalkotás minőségét, de a háttérvilágítás forrásának költsége az LCD modul 3-5% -át teszi ki, és a felhasznált áram a modul 75% -a. egy nagyon fontos nulla elem az LCD modulban. A nagy pontosságú és nagyméretű LCD-nek nagy teljesítményű háttérvilágítási technológiával kell rendelkeznie, így amikor az LCD-ipar új alkalmazási területeket próbál kifejleszteni, a háttérvilágítási technológia nagy teljesítménye (például nagy fényerő, alacsony költség, alacsony fogyasztás, könnyű és vékony stb. .) szintén szerepet játszik a függöny mögött.


A fényforrás összetétele

Főleg fényforrásból, fényvezető lemezből, optikai membránból, műanyag keretből és így tovább. A háttérvilágítás nagy fényerejű, hosszú élettartamú és egyenletes fényerősséggel rendelkezik. Jelenleg három típusú háttérvilágítás, EL, CCFL és LED. A fényforrások különböző eloszlásának megfelelően oldalsó fénytípusra és közvetlen típusra vannak felosztva. Az LCD modulok könnyebb, könnyebb és vékonyabb irányba történő fejlesztésével az oldalsó CCFL háttérvilágítás a háttérvilágítás fejlődésének főáramává vált.


Az elektrolumineszcens (EL) háttérvilágítású test könnyű és világos, és egyenletes fényt biztosít. Energiafogyasztása nagyon alacsony, a szükséges működési feszültség 80 ~ 100Vac. A frekvenciaváltó működő feszültséggel képes átalakítani az 5/12 / 24Vdc bemenetet AC kimenetre. De az EL háttérvilágítás élettartama korlátozott (az átlagos 50% -os fényviszonyok átlagos élettartama 3000 ~ 5000 óra, a szolgáltatás élettartama nagymértékben lecsökken, magasabb fényerővel). Ezért az ideális EL háttérvilágítási inverter lehetővé teszi a kimeneti feszültség és a frekvencia növekedését az EL izzó elöregedésével, ezáltal meghosszabbítva az EL hátsó megvilágítását. A fényforrás kijelzőjének élettartama. SupeSite / X-Space hivatalos állomás


Használat

Az EL háttérvilágítás jobban megfelel a kis fényvisszaverő LCD alkalmazásoknak, mint például a karórák, a digitális asztali órák és a monokróm PDA, így gyenge fényviszonyok vagy sötét körülmények között használhatók. Az alacsony hatásfok, az alacsony fényerő és a rövid élettartam azonban nem alkalmas az átvilágító háttérvilágításra, például a nagy LCD-re, például a laptopra és a síkképernyős monitorra.


A LED-es háttérvilágítás élettartama meghaladja az EL-ot (több mint 5000 óra), és a DC egyenfeszültséget általában kis monokróm kijelzőkben használják, mint például telefon, távirányító, mikrohullámú sütő, légkondicionáló, műszer, sztereó hang- és hangberendezést stb. A fényerő azonban nem elegendő ahhoz, hogy a hátsó fényforrást biztosítsa a nagy átviteli kijelzők számára. A LED háttérvilágítás és a CCFL háttérvilágítás alapvetően azonos a szerkezetben. A fő különbség az, hogy a LED a pontfényforrás, míg a CCFL a vonali fényforrás.


A 0 kicsi hideg katódos fluoreszcens lámpa (CCFL) biztosítja a nagy LCD-hez szükséges fényerőt és élettartamot (és a világításvezérlési képességet), ami még mindig a háttérvilágítás legáltalánosabb módszere. A hőgyűjtés azonban aggodalomra ad okot.


Fényvezető lemez bevezetése

A fényvezető lemez funkciója a fényszóródás irányítása, a panel fényerejének növelése, valamint a panel fényességének egységesítése és a fényvezető lemez jó hatása a háttérvilágító lemezen. Ezért a fényvezető lemez oldalsó megvilágítású lemezének kialakítása és gyártása az egyik legfontosabb technológia. A fénylapot a propilén sajtolására használják a lemez sima felületére, majd nagy reflexiós és nem abszorbeálódó anyaggal, a diffúziós pontot a vezetőlemez aljára nyomtatják szitanyomással. A hideg katódos fluoreszcens lámpa a fényvezető lemez oldalának vastag végén helyezkedik el, és a hideg katódcsőből származó fény visszaverődik a vékony végére. Amikor a fény eléri a diffúziós pontot, a visszavert fény különböző szögekre terjed, majd a fényvezető lemez elülső része elpusztítja a reflexiós állapotot, és a fényvezető lemez egyenletesen megvilágítható a különböző sűrűségű diffúziós pontok és különböző méret. A fényvisszaverőt úgy használják, hogy tükrözze az alulról visszaverődő fényt a fényvezető lemezre a fényhasznosítás hatékonyságának javítása érdekében.


A fényvezető lemez nyomtatási és nem nyomtatási típusra osztható a folyamatárammal összhangban, és a nyomtatási típus olyan anyag, amelynek nagy visszaverőképessége és nincs abszorpciója az akril lemezen. A kör alakú vagy négyszögletes diffúziós pontot a vezetőlemez alján kinyomtatják szitanyomással. A nem nyomtatás egyfajta szemcsés anyag, amelynek kis mennyiségű különböző törésmutatója van a propén anyagban, amikor a precíziós öntőformát használják a fényvezető lemez előállításához. A nyomtatási módszer hatása nem olyan jó, mint a nem nyomtatási módszer. A nem nyomtatási módszer kiváló hatású, kis számú ember, gyors és nagy hatékonyságú, de a technikai küszöb nagyon magas. Meg kell elsajátítani a precíziós kivágás, precíziós penész, optika és más technológiák. Jelenleg három vállalkozás van a világon, és a piac alapvetően három. A tajvani IEK statisztikái szerint 2002-ben a piaci részesedés Asahi (35%), MITSUBISHI (25%), Kuraray (18%), a többi pedig többnyire nyomtatott vezetősín. Ugyanakkor Asahi Asahi a legnagyobb szállítója a plexi anyagoknak, amelyek több mint 50% -os piaci részesedéssel rendelkeznek. A MITSUBISHI a PMMA gyártási és feldolgozási technológiája terén a világ legjobbja. Jelenleg a hazai gyártók többsége még mindig a nyomtatott vezetőlemezt használja fényvezető komponensként. A nyomtatott vezetőlemez előnye az alacsony fejlesztési költségnek és a gyors gyártásnak, de a nyomtatási technológia még nehezebb, de kiváló a fényerőben.


Technikai szűk keresztmetszet

Látható, hogy a háttérvilágítási modul funkciója egyszerűen a pontfényforrás vagy a vonali fényforrás diffúz fényének diffundálását felületi fényforrássá alakítja. De a háttérvilágítás nagyon jól ismeretes. A felület textúrája különböző fénycsövek mennyiségével változik. A háttérvilágítás tervezete optikai tervezést, precíziós öntvényeket, maratásokat, nyomtatást és más kifinomult technológiákat foglal magában.


Termelési helyzet

Az LCD-TV háttérvilágítás modulja körülbelül 23% (15 hüvelyk) nyersanyagköltséget eredményez 37% -ra (30 hüvelyk), és az LCD TV nyersanyagainak legnagyobb hányada. A háttérvilágítás modulban az optikai film a legdrágább, a háttérvilágítás moduljának 44% -át, a fényvezető lemez 16% -át, a lámpatest 12% -át és a többi 28% -át, például a lámpabúra és a külső keret.


A0 Kína lett a világ legnagyobb TN-LCD-gyártója. A statisztikák szerint: A kínai megjelenítőipar értékesítése 2000-ben elérte a 40 milliárd 700 millió jüant. A folyadékkristályos kijelző 6 milliárd jüan. Az idei év végére a kínai megjelenítőipar teljes ipari termelési értéke körülbelül 60 milliárd jüan, amelyből az LCD-kijelzők kb. 80 ~ 100 milliárd jüan szólnak. Kína óriási potenciális piaca az LCD háttérvilágításnak.


B0 háttérvilágítás modul nagyon alacsony a technikai küszöbérték és a tőkeküszöb, és ez egy napfelkelte ipar. Ezért a kezdeti belépési korlátok nem magasak, és számos kis és közepes méretű gyártót vonzanak ebbe a területbe. Azonban mivel a háttérvilágítás modul nem nagy mennyiségben előállítható termék, az LCD panel szélesebb körű alkalmazási területe kiterjedtebb, a termék mérete és specifikációja egyre több, többek között a specifikációk, a méretek és a a fényvezető lemez vastagsága eltér egymástól. A háttérvilágítás modul gyártójának meg kell felelnie az ügyfelek igényeinek különböző típusú ügyfelek megtervezéséhez. Különböző háttérvilágítás modulok. Ezenkívül érdemes nyomon követni, hogy az összetevők beszerzési forrása rendelkezésre áll-e, a vonalbeli személyzet képzése és minősége, valamint az utóbbi csoport tömegtermelése. Legalább 3 hónapig tart az emberi tréning, hogy a vonalon éljen. Az ellenőrzési költség a legfontosabb.


piaci környezet

A háttérvilágítás modul nyereségét az LCD modulgyártók préselik és ugyanazon iparág versenynyomása alatt. A kis nyereség, de a gyors forgalom általános jelenséggé vált az iparágban. A háttérvilágítás modulok versenypiaca csak a méretarányra és a hatékonyságra támaszkodhat. Azonban a háttérvilágítás modul felfelé irányuló elégtelen verseny miatt a háttérvilágítás modul ára nem csökkenthető, így a háttérvilágítás moduljának ára nem csökkenhet sokat. Mivel a háttérvilágítás modul hosszú, ha az LCD-panel gyártói nem fogják könnyen megváltoztatni, az új versenytársak nem fognak könnyen bevonni. Ezért a piac korai szereplői bizonyos előnyt élveznek.


Érdemes megjegyezni, hogy az európai és az amerikai piacon a környezetvédelmi tanúsítás bevezetésével egyre több háttérvilágítási forrásnak kell elhagynia az ólmot és a higanyt tartalmazó CCFL fényforrást. A LED-es fényerő áttörésének javítása és a gyártási költségek csökkentése az elmúlt két évben fontos irányt jelent a háttérvilágítással foglalkozó gyártók számára, hogy erősítse meg a LED-ek kutatását és fejlesztését a fényforrás háttérvilágításának a CCFL háttérvilágításának helyetteseként .