info@panadisplay.com
Coprocessor Modern coprocesszorok

Coprocessor Modern coprocesszorok

Mar 14, 2019

2001-től a grafikus kártyák formájában elhelyezett grafikus feldolgozó egységek (GPU-k) szokásosak. A hangkártyák bizonyos modelljei már 1990-től 1994-ig vannak felszerelve olyan digitális processzorokkal, amelyek digitális többcsatornás keverést és valós idejű DSP-effektust biztosítanak (a Gravis Ultrasound és a Sound Blaster AWE32 tipikus példák), míg a Sound Blaster Audigy és a Sound Blaster X -Fi újabb példák.


2006-ban az AGEIA bejelentette, hogy a PhysX PPU-nak nevezett számítógépek kiegészítő kártyája. A PhysX-et úgy tervezték, hogy komplex fizikai számításokat végezzen úgy, hogy a CPU-nak és a GPU-nak nem kell elvégeznie ezeket az időigényes számításokat. Úgy tervezték, hogy videojátékok, bár más matematikai felhasználások is elméletileg lehetne kifejleszteni. 2008-ban az Nvidia megvásárolta a céget, és fokozatosan megszüntette a PhysX kártya vonalát; a funkcionalitást olyan szoftver segítségével egészítették ki, amely lehetővé tette a GPU-k számára, hogy a PhysX-t a grafikus feldolgozáshoz szokásosan használt magokra állítsák, az Nvidia PhysX motorprogramjuk segítségével.


2006-ban a BigFoot Systems bemutatta a PCI-bővítő kártyát, amelyet megkapta a KillerNIC-et, amely saját speciális Linux-rendszermagját futotta egy 400 MHz-en futó FreeScale PowerQUICC-n, és a FreeScale chipet hálózati feldolgozó egységként vagy NPU-ként hívta.


A SpursEngine egy média-orientált kiegészítő kártya, amely a Cell mikroarchitektúrán alapuló coprocessorral rendelkezik. Az SPU-k maguk is vektor-koprocesszorok.


2008-ban a Khronos Group kiadta az OpenCL-t azzal a céllal, hogy támogassa az általános célú CPU-kat, az ATI / AMD és az Nvidia GPU-kat (és más gyorsítók), amelyek egyetlen közös nyelvvel rendelkeznek a számítási magok számára.


2010-ben néhány mobil számítástechnikai eszköz megvalósította az érzékelő csomópontot, mint koprocesszort. A mobilkészülékek érzékelői integrációjának kezelésére használt koprocesszorok például az Apple M7 és M8 mozgásprocesszorok, a Qualcomm Snapdragon Sensor Core és a Qualcomm Hexagon, valamint a Holographic Processing Unit a Microsoft HoloLens számára.


2012-ben az Intel bejelentette az Intel Xeon Phi processzorát. [4]


2016-tól a különböző vállalatok olyan koprocesszort fejlesztenek, amelyek célja a látás és más kognitív feladatok mesterséges neurális hálózatai felgyorsítása (pl. Látásfeldolgozó egységek, TrueNorth és Zeroth), és 2018-tól az ilyen AI-chipek olyan okostelefonokban vannak, mint az Apple, és több Android telefonszolgáltató.