info@panadisplay.com
Chipset A processzor integrálása a PC-kbe

Chipset A processzor integrálása a PC-kbe

Mar 14, 2019

Hagyományosan az x86-os számítógépeken a processzor elsődleges csatlakozása a gép többi részéhez az alaplap chipset Northbridge-en keresztül történt. Az északi híd közvetlenül felelős a nagy sebességű eszközökkel folytatott kommunikációért (a rendszer memóriája és az elsődleges bővítő buszok, mint például a PCIe, az AGP és a PCI kártyák, mint a gyakori példák), és fordítva minden rendszerkommunikációt a processzorhoz. Ez a kapcsolat a processzor és az észak-híd között általában elülső busz (FSB). Az észak-híd által közvetlenül nem ellenőrzött erőforrások iránti kérelmeket a déli hídra szállították, az északi híd pedig a feldolgozó és a déli-híd közötti közvetítő. A déli-híd „minden mást”, általában az alacsonyabb sebességű perifériákat és a fedélzeti funkciókat (a legnagyobb a merevlemez és a tárolási kapcsolat) kezeli, mint például az USB, a párhuzamos és a soros kommunikáció. A Northbridge és a Southbridge közötti kapcsolat általában a PCI busz volt.


2003 előtt a CPU és a főmemória vagy egy bővítő eszköz, például egy grafikus kártya (akár az AGP, a PCI, akár az alaplapba integrált) közötti kölcsönhatást közvetlenül a processzor nevében irányította az Northbridge IC. Ez a processzor teljesítményét nagymértékben befolyásolta a rendszer chipkészlete, különösen az északi híd memóriájának teljesítménye és az adatoknak a processzorhoz való visszavezetésére való képessége. 2003-ban azonban az AMD 64-bites Athlon processzoros sorozatának bevezetése megváltoztatta ezt. Az Athlon64 egy olyan integrált memóriavezérlő bevezetését jelezte, amely magába foglalja a processzort, így lehetővé téve a processzor számára, hogy közvetlenül hozzáférjen és kezelje a memóriát. Az Intel 2008-ban követte a Core i sorozatú CPU-k és az X58 platform kiadását.


Az újabb processzorokban az integráció tovább nőtt, elsősorban a rendszer elsődleges PCIe vezérlőjének és integrált grafikájának közvetlenül a CPU-ba történő felvételével. Mivel a processzor nem kezeli a funkciókat, a chipset-gyártók egyetlen chipre kondenzálják a fennmaradó Northbridge és Southbridge funkciókat. Ennek az Intel változata a "Platform Controller Hub" (PCH), amely hatékonyan megnöveli a fennmaradó perifériákat, mivel a hagyományos Northbridge-i feladatok, mint például a memóriavezérlő, a bővítő busz (PCIe) interfész és még a fedélzeti videóvezérlő is integrálva vannak a CPU meghaladja magát (a chipset gyakran tartalmaz másodlagos PCIe kapcsolatokat). Azonban a platformvezérlő központot a processzorcsomagba is beépítették, mint egy második szerszámot a Skylake processzorok mobil változataihoz.