info@panadisplay.com
Chipset számítógépek

Chipset számítógépek

Mar 14, 2019


A számítástechnikában a chipset kifejezés általában egy számítógépes alaplapon vagy bővítőkártyán lévő speciális chipek halmazára utal. A személyi számítógépekben az IBM PC AT 1984-es első lapkakészlete a Chips és Technologies által kifejlesztett NEAT chipset az Intel 80286 CPU számára.Commodore Amiga eredeti chipkészletének diagramja


Az IBM T42 laptop alaplapjának része. CPU: Központi feldolgozó egység. NB: Northbridge. GPU: Grafikus feldolgozó egység. SB: Southbridge.

Az otthoni számítógépekben, játékkonzolokban és az 1980-as és 1990-es évek arcade-játék hardverében a chipset kifejezést használták az egyéni hang- és grafikus chipek számára. Ilyenek például a Commodore Amiga eredeti Chip Set vagy a SEGA System 16 chipset.


A chipset kifejezés gyakran az adott alaplapon lévő konkrét chipekre utal: az északi hídra és a déli hídra. Az Northbridge a CPU-t nagyon nagy sebességű eszközökhöz, különösen a RAM-hoz és a grafikus vezérlőkhöz kapcsolja, és a déli áthidaló alacsonyabb sebességű perifériás buszokhoz csatlakozik (például PCI vagy ISA). Számos modern chipcsomagban a southbridge néhány beépített chipet tartalmaz, például Ethernet, USB és audio eszközök.


Az alaplapok és chipkészleteik gyakran különböző gyártóktól származnak. 2015-től az x86 alaplapok chipcsomagjainak gyártói közé tartozik az AMD, a Broadcom, az Intel, az NVIDIA, a SiS és a VIA Technologies. Az Apple számítógépek és a Unix munkaállomások hagyományosan egyedi tervezésű lapkakészleteket használnak. Néhány szervergyártó egyéni chipkészleteket is fejleszt a termékeik számára.


Az 1980-as években a Chips and Technologies úttörő szerepet játszott a PC-kompatibilis számítógépek chipkészleteinek gyártásában. Azóta előállított számítógépes rendszerek gyakran használják a gyakran használt chipseteket, még a széles körben eltérő számítástechnikai szakterületeken is. Például az NCR 53C9x, az alacsony költségű lapkakészlet, amely SCSI interfészt használ a tárolóeszközökhöz, megtalálható az olyan Unix gépekben, mint a MIPS Magnum, a beágyazott eszközök és a személyi számítógépek.