info@panadisplay.com
ATI Technologies története

ATI Technologies története

Mar 14, 2019

Lee Ka Lau, Francis Lau, Benny Lau és Kwok Yuen Ho 1985-ben alapította az ATI-t az Array Technology Inc.-ként. Az ATI elsősorban az OEM területén dolgozott integrált grafikus kártyákat PC-gyártókhoz, mint például az IBM és a Commodore. 1987-re az ATI egy független grafikus kártya kiskereskedővé nőtte ki magát, amely az adott évben bevezette az EGA Wonder és a VGA Wonder kártya termékcsaládokat. A kilencvenes évek elején olyan termékeket bocsátottak ki, amelyek képesek voltak a CPU nélküli grafika feldolgozására: 1991 májusában, a Mach8, 1992-ben a Mach32, amely jobb memória sávszélességet és GUI gyorsítást ajánlott. Az ATI Technologies Inc. 1993-ban került nyilvánosságra, a NASDAQ-n és a Torontói Tőzsdén jegyzett részvényekkel.Az ATI egykori Silicon Valley irodája


ATI "Graphics Solution Rev 3" 1985/1986-tól, a Hercules grafikát támogatva. A PCB feltárása után az elrendezés 1985-ből származik, míg a CW16800-A központi chip jelölése "8639", ami azt jelenti, hogy a chipet az 1986. héten gyártották. Ez a kártya az ISA 8 bites interfészt használja.


ATI VGA Wonder 256 KB RAM-mal

1994-ben debütált a Mach64 gyorsító, a Graphics Xpression és a Graphics Pro Turbo tápellátása, amely hardveres támogatást nyújtott a YUV-RGB színtér átalakításához a hardveres zoom mellett; a hardver alapú videó gyorsítás korai technikái.


Az ATI bemutatta az első kombinációját a 2D és 3D gyorsítónak a 3D Rage néven. Ez a chip a 64-es Mach-ra épült, de elemi 3D gyorsulást mutatott. Az ATI Rage vonal szinte az ATI grafikus termékek teljes skáláját táplálta. A Rage Pro egyike volt az első életképes 2D-plus-3D alternatíva a 3Dfx 3D-s Voodoo lapkakészletének. A Rage sorban a 3D gyorsulás az eredeti 3D Rage alapfunkciójából az 1999-es Rage 128 fejlettebb DirectX 6.0 gyorsítója felé haladt.


Az 1996-ban bevezetett All-in-Wonder termékcsalád az integrált grafikus chip és a TV-tuner kártya első kombinációja volt, és az első chip, amely lehetővé tette a számítógépes grafika megjelenítését TV-n. A kártyák az ATI 3D Rage II, a 64 bites 2D teljesítmény, a TV-minőségű videó gyorsítás, az analóg videofelvétel, a TV-tuner funkcionalitása, a villogásmentes TV-kimenet és a sztereó TV-vétel által biztosított 3D gyorsítással rendelkeznek.


Az ATI 1996-ban lépett be a mobil számítástechnikai szektorba a 3D-s grafikus gyorsítás bevezetésével a laptopokhoz. A Mobility termékcsaládnak meg kellett felelnie az asztali PC-kétől eltérő követelményeknek, például a minimális energiafelhasználásnak, a csökkentett hőteljesítménynek, a TMDS kimeneti képességeknek a laptop képernyőjén, és maximális integráció. 1997-ben az ATI megvásárolta a Tseng Labs grafikai eszközeit, amelyek 40 mérnököt tartalmaztak.


A Radeon grafikus termékek sorát 2000-ben mutatták be. A kezdeti Radeon grafikus feldolgozó egység a DirectX 7.0 3D gyorsítással, a videó gyorsítással és a 2D gyorsítással teljesen új designt kínál. Az adott Radeon-generációhoz kifejlesztett technológiát különböző szintű funkciókkal és teljesítményekkel lehetne kialakítani annak érdekében, hogy olyan termékeket nyújtsanak, amelyek alkalmasak a teljes piaci tartományra, a high-end-ról a költségvetésig a mobil verzióig.


2000-ben az ATI megszerezte az ArtX-ot, amely a Nintendo GameCube játékkonzolban használt Flipper grafikus chipet tervezte. Ők is létrehoztak egy módosított változatot a chip (kódolt Hollywood) a utódja a GameCube, a Wii. A Microsoft szerződést kötött az ATI-vel, hogy megtervezze az Xbox 360 grafikus magját (kódnevét: Xenos). Később 2005-ben az ATI megvásárolta a Terayon kábelmodem szilícium szellemi tulajdonát, erősítve vezető szerepüket a fogyasztói digitális televíziós piacon. A KY Ho az igazgatóság elnöke maradt, amíg 2005 novemberében nyugdíjba nem lépett. Dave Orton helyettesítette őt a szervezet elnök-vezérigazgatójaként.


2006. július 24-én egy közös bejelentésből kiderült, hogy az Advanced Micro Devices az ATI-t 5,6 milliárd dollár értékű üzletben szerezte meg. A felvásárlási ellenszolgáltatás 2006. október 25-én zárult, és több mint 2 milliárd dollárt finanszírozott hitelből és 56 millió AMD részvényből. Az ATI működése az AMD Graphics Product Group (GPG) részévé vált, és az ATI vezérigazgatója, Dave Orton lett az AMD vizuális és médiavállalkozásának alelnöke, 2007-ig. A Consumer Electronics Group vezérigazgatója és vezető alelnöke és ügyvezető igazgatója, akik mindketten beszámolnak az AMD vezérigazgatójának. 2010. augusztus 30-án John Trikola bejelentette, hogy az AMD visszavonja az ATI márkát az AMD nevének javára.