info@panadisplay.com
ATI Technologies Számítógépes grafikai lapkakészletek

ATI Technologies Számítógépes grafikai lapkakészletek

Mar 14, 2019

  • Grafikus megoldás / "Small Wonder" - 8 bites ISA kártyák sorozata MDA, Hercules, CGA és Plantronics Color + kompatibilitással. Későbbi változatokkal egészítette ki az EGA támogatást.

  • EGA / VGA Wonder - IBM "EGA / VGA kompatibilis" megjelenítő adapterek (1987)

  • Mach-sorozat - Az ATI első 2D-s GUI „Windows gyorsítója”. Ahogy a sorozat fejlődött, a GUI gyorsulás drámaian javult, és a korai videó gyorsulás megjelent.

  • Rage sorozat - Az ATI első 2D és 3D gyorsító chipje. A sorozat a kezdeti 3D-ről 2D GUI gyorsítással és MPEG-1 képességgel alakult ki, egy rendkívül versenyképes Direct3D 6 gyorsítóval, majd "legjobb osztályú" DVD (MPEG2) gyorsítással. A különböző zsetonok nagyon népszerűek voltak az idei OEM-ek között. A Rage II-t az első ATI All-In-Wonder többfunkciós videokártyán használták, és a fejlettebb All-In-Wonders-t a Rage sorozatú GPU-k alapján követték. (1995-2004)

  • Rage Mobility - Úgy tervezték, hogy alacsony energiafogyasztású környezetekben, pl. Ezek a chipek funkcionálisan hasonlítottak az asztali társaikhoz, de olyan kiegészítéseket használtak, mint a fejlett energiagazdálkodás, az LCD interfészek és a kettős monitor funkció.

  • A Radeon sorozat - Az ATI 2000-ben elindította a Radeon vonalat, mint fogyasztói 3D gyorsító-kiegészítő kártyát, zászlóshajó termékcsaládját és az Nvidia GeForce közvetlen versenytársát. Az eredeti Radeon DDR volt az ATI első DirectX 7 3D gyorsítója, amely bemutatta első hardver T&L motorját. Az ATI gyakran gyártott „Pro” verziókat, amelyek nagyobb órajelekkel rendelkeznek, és néha szélsőséges „XT” verziókkal, és újabban az „XT Platinum Edition (PE)” és az „XTX” verziókkal. A Radeon sorozat az ATI All-In-Wonder számos táblájának alapja volt.

  • Mobility Radeon - A Radeon grafikus chipek energiaoptimalizált változatainak sorozatát hordozható számítógépekhez. Olyan innovációkat vezettek be, mint a moduláris RAM chipek, DVD (MPEG2) gyorsítás, notebook GPU kártyacsatlakozók és a PowerPlay energiagazdálkodási technológia. Az AMD a közelmúltban bejelentette a mobil processzorok DirectX 11-kompatibilis verzióit.

  • AMD CrossFireX - Ez a technológia az ATI válasza az NVIDIA SLI platformjára. A másodlagos videokártya és az ATI Crossfire kompatibilis lapkakészleten alapuló kettős PCI-E alaplap használata lehetővé tette a két, három vagy négy videokártya teljesítményének kombinálását, hogy a különböző megjelenítési lehetőségek révén növelje a teljesítményt. Lehetőség van további PCI-E videokártya csatlakoztatására a játék fizikájának harmadik PCI-E bővítőhelyére, vagy egy másik lehetőség a fizikára a második videokártyán.

  • FireGL / FirePro - 2001-ben indult, miután az ATI megvásárolta a FireGL Graphics-ot a Diamond Multimedia-től. Munkaállomás CAD / CAM videokártya a Radeon sorozat alapján.

  • FireMV - A „multi-view” funkcióval rendelkező munkaállomásokhoz, csak 2D gyorsítású többszörös kijelzőkhöz, általában a Radeon sorozat alacsony szintű termékein alapul (most integrálva a FirePro sorozatba).Bár az AMD az AMD-vel való egyesülés előtt határozottan fontolóra vette az "ATI" vezetők "nyílt forráskódú" funkcionális részét, az ATI nem tervezte, hogy szabad szoftverként kiadja grafikus illesztőprogramjait:


A szabadalmaztatott, szabadalmaztatott optimalizációk az ügyfeleink által nyújtott értékek részét képezik, és nem tervezzük, hogy ezeket a járművezetőket a nyílt forráskódra bocsássák. Emellett a multimédiás elemek, mint például a tartalomvédelem, természetüknél fogva nem szabad nyílt forráskódúak.


- ATI nyilatkozat, 2006. augusztus